Какви трябва да бъдат съвременните онлайн магазини по отношение на SEO

„Свободни“ за търсачката. Трафикът от търсачките като Google, Yahoo, Yandex все още е един от основните начини за привличане на клиенти в онлайн магазините. Въпреки това, повечето уебмастъри мислят, че закупуването и обмена на връзки от други сайтове ще оправи нещата и трафика на онлайн магазина ще се повиши. Разбира се, това не е така. Какво може да се направи с един онлайн магазин за увеличаване на трафика му от търсачките? Какви са тенденциите съществуващи на международния пазар?
SEO оптимизацията през 2012-2013 г. трябва да се счита като част от т.нар. Inbound маркетинг – стратегически маркетинг, чрез които потенциалните потребители (клиенти) ще дойдат (блогове, видео в Youtube, уебинари / подкасти, infographics), в контраст от Outbound маркетинг (TV реклами, електронна поща за кореспонденция, реклама в медиите). Съвременните методи за оптимизация на сайт за търсачките трябва да се фокусират основно върху участието на потребителите – това ще гарантира една успешна и дългосрочна стратегия от която трафика на органично търсене постоянно ще расте. Как можете да постигнете това?
Използвайте видео
През 2010 г. от Zappos (онлайн магазин за обувки на дребно в САЩ) заяви, че екипът им създал 50000 видео клипа за продуктовите страници. Разбира се, това е направено не само за оптимизация за търсещи машини – видеото позволява по-пълно представяне на продукта и значително увеличава продажбите. То също така осигурява дългосрочен положителен ефект върху органичния трафика – видео страниците имат много време в гледане, а потребителите ще се радват да ги гледат. Както се казва на Запад, „съдържанието е цар“. Такива инвестиции за един сайт са много по-безопасни и по-ефективни от покупната връзки.

Оптимизация на онлайн магазин

Използвайте потребителски мнения за продуктите
Отзивите на клиентите не само имат положителен ефект върху онлайн пазаруването, но също така те ще увеличат авторитета на страниците на продуктите. Както вие, така и вашите конкуренти могат да използват едни и същи, не уникални описания предоставени от производителя.Благодарение на генерираното от потребителите съдържание на страниците на продуктите, те ще бъдат постоянно обновявани, и това ще ги направи по-добри за търсачките.Може на направите оферта за клиентите – бонуси (например отстъпка от бъдеща покупка), за да ги насърчи да споделят мнението си за продукта с публиката на вашия сайт.

СЕО оптимизация на магазин

Създаване на „великденски яйца“, за да се привлекат външни връзки
Използвайте необичайни продукти / услуги за които представителите на медиите да имат причина да пишат за вашия сайт.
Онлайн туристическа агенция КАЯК при която като търсите самолетни билети от Сидни към Лос Анджелис, некоректно се показва полет Oceanic Flight 815. Както знаем, самолетът от този полет се разби в първия епизод на популярния телевизионен сериал Lost. Когато се опитате да резервирате билет ви пренасочва към статия за този полет в „Уикипедия“. Всичко това се случи преди премиерата на последния сезон, което предизвика голямо вълнение. За тази история, писана от Mashable , CNET , както и много други престижни медийни издания. Това е отличен пример за набавяне на външни линкове.

Online магазин и СЕО оптимизация

Подобряване на външния вид на вашия сайт в резултатите от търсенето
В допълнение към подобряването на сайта за подходящи ключови думи не забравяйте да поработите и върху заглавието и описанието (title и description) на страниците които се показват в резултатите от търсенето на търсачките – те влияят силно на CTR и съответно на трафика, който получавате.
Google работи с микроформати, може да ги използвате. Правилността на промените, направени на вашия сайт могат да бъдат проверени чрез Google Webmaster Tools (Rich – инструмент за тестване).

Използвайте социалните мрежи
Социалното споделяне (Споделяне в Facebook, VKontakte, Twitter и други) не само ще ви даде повече трафик от социалните мрежи (това е качеството на трафика – хората, доверието, препоръките към тяхната околна среда), но също така и положително въздействие на скоростта за индексиране на страниците в търсачките. Google днес, показва данни от Google Plus в резултатите от търсенето за туитове.

Магазин и СЕО оптимизация

Може да сте чували за бързия растеж на потребителите на новата социална мрежа Pinterest . За пример, сайтът има стотици Gucci Repins изображения на модни чанти, обувки и аксесоари. Това дава допълнителен трафик от търсенето за снимките. Успехът се дължи главно на факта, че голяма част от публиката на Pinterest е жени, и те са нетърпеливи да споделят модни стоки, особено ако снимките им наистина привличат вниманието.

Социалната мрежа за жени Pinterest

Позоваване на естествена среда
Трябва да се стремите и да гарантирате, че текстовите линкове, които сочат към вашия сайт, са най-близо до естествените. Сайтовете, на които се използват само търговски текстови връзки („купи климатик тук“, „IPAD продажба в София“), са особено засегнати по време на новата надстройка на алгоритъм на Google Penguin тази година.
За подобряване на референтните фактори могат да се използват източници, като например уебсайтовете на доставчиците (те са заинтересовани да продавате, тъй като имате много от техните продукти), или сайтове от партньорска програма.

Google Shopping
Една SEO стратегия е успешна, ако е тясно свързано със стратегията на контекста в рекламата. Разликата между платените и безплатните резултати от търсенето няма. От есента на 2012 г. в САЩ, Google започва да тества нов вид пазаруване в резултатите от търсенето в Google за продуктови заявки. Максимално покритие може да се постигне, само ако използвате всички функции на страницата с резултатите от търсенето.

Намаляване на времето за зареждане на уеб сайт
През 2009 г. Google обяви, че времето за зареждане на страница на сайта е един от факторите за класирането. Въз основа на данните от Google Webmaster Tools показва, че колкото по-бързо страницата се зарежда, толкова повече страници има посетени от бота на търсачката. Това е добре за индексирането на сайта ви. Чрез анализ на „тесните“ места в сайта за изтегляне вие може да подобрите скоростта на зареждане. Тези места може да бъдат оптимизирани като например използвате GZIP компресия, CSS-JS файл, намаляване размера на изображенията и направите оптимизация отстрана на сървъра.

Скороста на зареждане на онлайн магазин

Оптимизиране на вътрешните страници на продуктите
„Колкото по-малко са кликванията на потребителя до страницата на продукта, трябва да се направи – толкова по-добре“ – твърдят експертите от използваемостта. Същата препоръка е свързана с роботите на търсачките. Всеки робот има ограничен брои обхождания на натоварени страниците на всяка сесия, и колкото по-близо е до главната страница, той смята, че това е потенциално полезна информация. Един от начините да се направи структурата на сайта с 1 милион страници е да се поставят на всяка страница по 100 връзки, водещи до по-ниско ниво. Така ние ще гарантираме, че достъпа до всяка страница може ще бъде повече от три кликвания.
Използвате повече източници на ключови думи
Освен добре познати инструменти, за подбор на ключови думи, можете да използвате и други източници на заявки за търсене, като например заявките за търсене във вашия сайт и данни от рекламни кампании. Така вие ще получите ключовите думи, които вече работят на вашия сайт. Контекстната реклама е добър инструмент за тестване на нови ключови думи, които потенциално биха могли да се използват в органичното търсене.

Спечели доверието на клиентите
Текущите алгоритми на Google използват машинно обучение, заедно с данни от оценители – хората, които оценяват търсенето на съответствие с резултата. Критериите за оценка на търговски обект са – гама от продукти, доверие, удобен избор, качество на услугата, дизайн.
Същата информация е представена в блог на Google Webmaster Tools. Показани са някои въпроси, по които да се оцени качеството на сайта (фактори, които се появиха с Google Panda Update):
– Вие ще платите ли с кредитна карта в този сайт?
– Вие ще добавите ли тази страница към вашите отметки / препоръчал на приятели?
– Дали страницата съдържа реклами които възпрепятстват гледането на основното съдържание?
Обърнете внимание на вашия сайт и го погледнете по нов начин и си задайте тези въпроси. Може да се наложи да преразгледате дизайна и съдържанието на вашия онлайн магазин.

В анализа на всеки елемент от дизайна и съдържанието на страниците помислете за вашите потребители, използвайте инструменти за уеб анализ и следвайте блогове, търсачки и сайтове на конкуренти и вие ще успеете.

4.4/5 - (8 votes)
4 Comments
 • Теодор Захариев
  Posted at 10:51h, 30 октомври Отговор

  Супер си се справил в описването на вътрешните фактори колега. Не мислиш ли обаче, че дори и най-перфектно оптимизирания онлайн магазин не може да се класира във високо конкурентна ниша в България?

  • Николай Галинов
   Posted at 12:06h, 31 октомври Отговор

   Привет колега,
   всеки онлайн магазин може да се класира и да прави продажби независимо от нишата.

 • Todor
  Posted at 10:57h, 30 октомври Отговор

  Препоръчай някаква читава система за „потребителски мнения за продукт“ – така както си го визуализирал ?

  • Николай Галинов
   Posted at 12:17h, 31 октомври Отговор

   Привет,
   за съжаление статията е писана преди 3 години и магазина от които е примера в момента, не ползва тази система. Със сигурност трябва да има готови решения.

Post A Comment

4.4/5 - (8 votes)

Последни Публикации


Електронната търговия непрестанно се модифицира с цел усъвършенстване. Благодарение на тези промени и иновации, цифровият пазар се развива успешно и се превръща във водещ в света. Електронната търговия е динамична, променяща се, а новите тенденции гарантират тотална промяна на потребителското поведение, начина на пазаруване и......

Предвид голямото разнообразие от предложения и конкуренция във всяка една сфера на търговия и реализация, много трудно един сайт може да се превърне в забележим. Освен да бъде правилно изготвен и да притежава впечатляващ дизайн, той трябва да бъде подкрепен с допълнителни действа, като SEO......

Копирай кода   Здравейте, няма как да не сте чували за компанията СуперХостинг.бг! Тя е специализирана в областта на хостинг услугите и вече 10 години е лидер в отрасъла. Поддържа над 80 000 сайта и 60 000 домейна за клиенти. Superhosting.bg постоянно подобрява продуктите си......

За Контакти

  Input this code: captcha

  Copyright © 2010 - 2020