Какво е PageRank?

PageRank е един от водещите фактори, които Google използва, за да оцени и класира дадена уеб страница в своята база данни. Той е разработен от двамата създатели на Google – Сергей Михайлович Брин и Лорънс „Лари“ Пейдж, по време на своя изследователския проект за търсещи машини “BackRub”, в Станфордския университет. Всъщност, терминът произлиза от фамилното име на Лари Пейдж PageRank, а не от “Page”, като “Web Page” (Уеб страница).
PageRank е математически алгоритъм, използван за измерване на значението, ефективността и качеството на дадена уеб страница. Той е важен за цялостната класация на уеб сайтовете в резултатите от търсенията. PageRank използва 11 степенна скала, като възлага ранг/точки между 0-10 на всеки един уеб сайт. Уеб страници, които не се считат за особено надежди източници според сложните алгоритми на търсачката получават PageRank 0 / PR0. Най-доброто определение за PageRank е, че той е груба оценка на популярността на уеб страниците в интернет.
PageRank изчислява ефективността на дадена уеб страница вземайки предвид най-вече всички връзки (линкове), сочещи към нея. От значение са както външните, така и вътрешните връзки в сайта. Съответно, ако получавате връзки от качествени сайтове, с висок PageRank това неимоверно би се отразило и на вашия уебсайт. Интересно е, че той не взема предвид количеството външни връзки, а набляга на качеството им. Така дори един линк от по-доверен сайт би имал много по-голям ефект дори от десетки други, от страници с нисък PageRank.
PageRank възприема всеки един линк към вашия сайт като препоръка от друг човек / сайт.
Колкото повече препоръки имате от съдържание на страница, което не се дублира с никое друго в интернет, то толкова по-добре ще се отрази на вашия PageRank.
От Google са категорични, че PageRank продължава да съставлява основа при техния инвентар от инструменти за уеб търсене. Ако сте заинтересувани от оптимизацията на вашия сайт в търсачките, е хубаво да знаете, че PageRank в действителност е само един от около 200 различни фактори, които Google използва, за да оцени качеството и значението на вашия уеб сайт.
Съществуват множество удобни инструменти и добавки към браузърите, показващи PageRank-а на страниците, които посещавате.

No Comments

Post A Comment

Последни Публикации


Копирай кода   Здравейте, няма как да не сте чували за компанията СуперХостинг.бг! Тя е специализирана в областта на хостинг услугите и вече 10 години е лидер в отрасъла. Поддържа над 80 000 сайта и 60 000 домейна за клиенти. Superhosting.bg постоянно подобрява продуктите си......

В хода на дългогодишното ни сътрудничество с една от най-големите и успешни хостинг компании в България ICN.bg бе създаден специален промо код за всички наши посетители. Той ще Ви спести процент от общата дължима сума за използваните от Вас хостинг и домейни към компанията. ICN.bg......

Интернет търговията с всяка изминала година набира все по-голяма популярност и все повече хора започват да се възползват от удобствата на виртуалното пазаруване. По-предприемчивите, желаещи да работят за себе си пък се насочват към отварянето на онлайн магазини. Как да откриете и Вие собствен обект......

За Контакти

    Input this code: captcha    Copyright © 2010 - 2020