Какво е PageRank?

PageRank е един от водещите фактори, които Google използва, за да оцени и класира дадена уеб страница в своята база данни. Той е разработен от двамата създатели на Google – Сергей Михайлович Брин и Лорънс „Лари“ Пейдж, по време на своя изследователския проект за търсещи машини “BackRub”, в Станфордския университет. Всъщност, терминът произлиза от фамилното име на Лари Пейдж PageRank, а не от “Page”, като “Web Page” (Уеб страница).
PageRank е математически алгоритъм, използван за измерване на значението, ефективността и качеството на дадена уеб страница. Той е важен за цялостната класация на уеб сайтовете в резултатите от търсенията. PageRank използва 11 степенна скала, като възлага ранг/точки между 0-10 на всеки един уеб сайт. Уеб страници, които не се считат за особено надежди източници според сложните алгоритми на търсачката получават PageRank 0 / PR0. Най-доброто определение за PageRank е, че той е груба оценка на популярността на уеб страниците в интернет.
PageRank изчислява ефективността на дадена уеб страница вземайки предвид най-вече всички връзки (линкове), сочещи към нея. От значение са както външните, така и вътрешните връзки в сайта. Съответно, ако получавате връзки от качествени сайтове, с висок PageRank това неимоверно би се отразило и на вашия уебсайт. Интересно е, че той не взема предвид количеството външни връзки, а набляга на качеството им. Така дори един линк от по-доверен сайт би имал много по-голям ефект дори от десетки други, от страници с нисък PageRank.
PageRank възприема всеки един линк към вашия сайт като препоръка от друг човек / сайт.
Колкото повече препоръки имате от съдържание на страница, което не се дублира с никое друго в интернет, то толкова по-добре ще се отрази на вашия PageRank.
От Google са категорични, че PageRank продължава да съставлява основа при техния инвентар от инструменти за уеб търсене. Ако сте заинтересувани от оптимизацията на вашия сайт в търсачките, е хубаво да знаете, че PageRank в действителност е само един от около 200 различни фактори, които Google използва, за да оцени качеството и значението на вашия уеб сайт.
Съществуват множество удобни инструменти и добавки към браузърите, показващи PageRank-а на страниците, които посещавате.

4.2/5 - (8 votes)
No Comments

Post A Comment

4.2/5 - (8 votes)

Последни Публикации


Електронната търговия непрестанно се модифицира с цел усъвършенстване. Благодарение на тези промени и иновации, цифровият пазар се развива успешно и се превръща във водещ в света. Електронната търговия е динамична, променяща се, а новите тенденции гарантират тотална промяна на потребителското поведение, начина на пазаруване и......

Предвид голямото разнообразие от предложения и конкуренция във всяка една сфера на търговия и реализация, много трудно един сайт може да се превърне в забележим. Освен да бъде правилно изготвен и да притежава впечатляващ дизайн, той трябва да бъде подкрепен с допълнителни действа, като SEO......

Копирай кода   Здравейте, няма как да не сте чували за компанията СуперХостинг.бг! Тя е специализирана в областта на хостинг услугите и вече 10 години е лидер в отрасъла. Поддържа над 80 000 сайта и 60 000 домейна за клиенти. Superhosting.bg постоянно подобрява продуктите си......

За Контакти

    Input this code: captcha

    Copyright © 2010 - 2020